Network Menu

8/4 Bunker 42

Onsdagen den 8 april samlades sju förväntansfulla deltagare för ett besök i Bunker 42 tillsammans med vår guide Maria Grechukhina. 65 meter under jorden mitt i Moskva finns nämligen en bunker på mer än 7000m2 från kalla krigets dagar, välbevarad och fortfarande fungerande. Bunkern var en sovjetisk militär hemlighet och klassades som Top Secret ända till 1995, det vill säga flera år efter Sovjetunionens kollaps.

Byggandet av bunkern startade 1951 som försvar mot ett hotande kärnvapenkrig ifrån USA. Man använde likadant material och utrustning som vid byggandet av stadens tunnelbana. Bunkern har två ingångar ifrån Taganskaya Metro Station.

Konstruktionen färdigställdes 1956. Militär och tekniskt support fanns närvarande 24h om dygnet för att försäkra att systemet alltid var redo att svara på en attack från fienden.

På 60-talet var Bunkern fullt utrustad för att klara en kärnvapenattack. Luftfilter var installerade, tillräckligt med mat och bränsle fanns för att se till att militären kunde funktioners helt oberoende under en lång tid.

En upplevelse utöver det vanliga som verkligen rekommenderas!