Network Menu

Besök i ekologiska matbutiken LavkaLavka och lunch på Kak Est

En mycket kall fredagsförmiddag den 31 januari besökte vi, 13 SWEA-medlemmar, LavkaLavka, det ekologiska kooperativets affär (en av två) i centrala Moskva. Lavka är förresten ett gammalt ryskt ord för affär eller butik och det är verkligen en mysig liten butik fylld med ekologiska produkter.

LavkaLavka startades för fem år sedan som en ren internetshop av journalisten Boris Akimov som med denna idé ville att fler skulle kunna hitta ekologiska matprodukter. I Ryssland finns ännu ingen officiell certifiering för ekologiska produkter utan man uppfann sina egna regler vilka man byggde upp runt de som finns i Europa.

De ca 100 olika producenterna av matvaror från hela Ryssland är utvalda att följa dessa regler som bl a innebär att man inte besprutar grödor eller använder antibiotika eller hormoner i djurfoder.

Produktsortimentet består av mjölkprodukter såsom, mjölk, keso, smetana, kefir, ostar (både camembert och getost) m.m. Lamm, olika. sorters nöt- och griskött och så fick vi se hur kyckling ser ut som inte är uppväxt på hormoner. Aningen mindre men förhoppningsvis nyttigare än de man är van vid i affärerna. En av LavkaLavkas producenter är en brittisk man, John Kopiski som tagit ryskt medborgarskap och lärt upp sin personal i hur man hängmörar kött, vilket annars inte är vanligt i Ryssland (därav är mycket av köttet som säljs i Ryssland hårt). Hans produkter är därför särskilt populära och intressanta.

Man har även en hel del marmelader och sylt bl.a. både havtornsmarmelad och sylt gjord på små tallkottar (ätbara). Diverse bröd och sötsaker, grönsaker som finns naturligt i säsong (just nu bara rotfrukter) men även ekologiska rengöringsprodukter från Frankrike.

Deras bästsäljare är smör, kyckling och diverse mjölkprodukter som mjölk och smetana. Internetbutiken och den fysiska butiken delar på försäljningen av varor. Man har även en restaurang, LavkaLavka Café som ligger i det kreativa centret Arma Factory, 5 Nishniy Susalnyi Pereulok, Building 10, Metro Kurskaya. Öppet alla dagar utom måndagar. Tel 8 967 290 76 93.

Butiken vi besökte ligger på Triochprudny Pereulok 5 nära Pushkinskaya och rekommenderas verkligen. Även internetshopen fungerar: www.lavkalavka.ru. Finns även på engelska.

Lunchen på Kak Est var också mycket god med kreativt presenterad mat. Restaurangen är väl värd ett besök. Triochprudny Pereulok 11/13 buildning 2, tel 8 495 699 53 13.

Recension av restaurang Kak Est i Svenska Dagbladet, 26 januari 2014.