Network Menu

Anna-Lena Laurén berättade om Ukraina

Vi bokade in föreläsningen med Anna-Lena Laurén för många månader sen. Hon skulle prata om sin senaste bok – Frihetens pris är okänt, om demokratiska revolutioner i Georgien, Ukraina och Kirgizistan – inte kunde vi då ana att temat skulle bli så aktuellt.

Anna-Lena är reporter för Svenska Dagbladet och finländska Hufvudstadsbladet och bor i Moskva. Hon inledde föreläsningen med att berätta om sin bok, lite kort om Georgiens utveckling, därefter blev det av naturliga skäl fullt fokus på Ukraina. Kirgizistan får vi läsa om själva i boken.

Anna-Lena är nyss hemkommen från Krim där hon har varit flera gånger under de senaste månaderna, liksom i Kiev och andra delar av Ukraina. Hon intervjuar både politiker och vanligt folk och får därför en mer nyanserad bild av situationen än den som är lätt att uppfatta för oss “vanliga” – allt är inte antingen svart eller vitt. Anna-Lena är mycket kunnig och engagerad och därför väldigt intressant att lyssna på. Föreläsningen var fullsatt och många åhörare ställde frågor vilket naturligtvis berodde på den situation som nu råder.

Efter föreläsningen, som var mycket uppskattad, fick vi möjlighet att köpa Anna-Lenas böcker till specialpris. Böckerna är följande: De är inte kloka de där ryssarna, Sedan jag kom till Moskva, I bergen finns inga herrar och så den senaste, Frihetens pris är okänt. Många ville köpa och Anna-Lena slapp bära hem en lika tung väska som hon burit dit.

Anna-Lena är nominerad för Stora Journalistpriset i Finland som Årets journalist. Vi önskar henne lycka till!

På hennes blogg kan du läsa mer om den senaste tidens händelser och livet i Moskva : http://moskva.blogg.hbl.fi/

Cecilia Wettstam