Network Menu

Besök i Kolomna

Med SWEA i Kolomna 4/10-13

Text: Monika Cramborn

Mitt i morgonrusningen, lyckades vi alla samlas på rätt station i någorlunda rätt tid, där vår rutinerade reseledare Margareta, och hennes alltid lika positiva ryskalärare Ceda, guidade oss till expresståget till Kolomna, en av de mycket gamla städerna på Gyllene Ringen runt Moskva.

Något förvånade insåg vi att tidtabellen på nätet inte stämde med verklighetens tabell, men efter en stunds väntan kunde vi kliva på expresståget, som var en kopia av expressen till Sheremetevo. Snart kom biljettkontrollanten, men inte ensam: tillsammans med en allvarlig vakt vid vardera dörren kontrollerades våra biljetter.

Efter en tvåtimmars tågresa och en kort busstur var vi vid gamla stan i Kolomna. Stadsdelen har blivit renoverad och vi beundrade de typiska gamla trähusen smyckade med underbar
snickarglädje.

 

Efter kyrkobesök hördes upprepade rop på kaffe, té och mat och Margareta och Ceda visade oss snabbt till en restaurang runt hörnet.

Guidade igenom menyn av Ceda, beställdes ryska soppor, shashlik, maffiga morotskakor mm. Det blev en lååång lunch med många glada skratt!

Nöjda och glada begav vi oss till nunneklostret, där vi besökte den fint renoverade kyrkan. Vi försökte också, genom larmet utanför, tjuvlyssna till de unga nunnornas vackra körsång i kyrkans källarvåning, där de tränade inför nästa mässa. Vi fortsatte till det lilla kapellet, helt i trä, med vacker springbrunn och väggar klädda med ikoner och bilder av prominenta gäster såsom president Putin.

Sist på programmet stod besök i karamellfabriken, som återöppnats för bara tre år sedan. Enligt gammalt recept, älskat av både Katarina den Stora och Nickolay II, tillverkas här “Pastilla” baserad på äpplen från traktens många fruktträdgårdar. Vi blev guidade genom hela den långa tillverkningsproceduren som bl.a. innebar att äppelmoset skulle vispas, för hand, oavbrutet i dagarna två(!), varefter massan blandades med socker och äggvitor samt placerades på varmt ställe i öppningen i murstocken för att stelna.

Vi blev alla förtjusta i de vackra handgjorda askarna! Den exklusiva pastillan, som verkligen är en annorlunda upplevelse, smakar lite åt maräng med syrlig fruktsmak, traditionellt av äpple , men numera även med bl.a. hallon-och jordgubbssmak.

Efter en lyckad dag, promenerade vi tillbaka till stationen och blev då alla inbjudna till en dam som var ute och gick med sin hund. Vi fick så gärna “tvätta händerna” i hennes hem inför vår tågresa, till Moskva. Vi avböjde, men gladdes och förundrades över hennes gästfrihet. På hemfärden, med ett inte så glassigt normaltåg och utan hård biljettkontroll, beundrade vi medpassagerarnas fyllda kassar där bl.a. frodig persilja och purjolök stack upp. Vi fantiserade och spekulerade över vad annat hemodlat gott som fanns gömt i kassarna och vem som skulle föräras dessa närodlade läckerheter i helgen. Utanför föll mörkret och vi vilade benen efter en intressant dag!

Stort tack till Margareta Neckelius för en givande och välorganiserad utflykt!